Kystens medarbejdergruppe er sammensat af flere faggrupper, således at der arbejdes tværfagligt og tilbydes faglige og personlige rollemodeller, svarende til den enkelte borgers behov og interesse. Medarbejderne er alle meget engagerede i deres arbejde og møder altid borgeren positivt og anerkendende. Kerneydelsen på Kysten er generelt at fremme borgenes mulighed for at føre en så indholdsrig hverdag som situationen tillader det, med højest mulig livskvalitet.
En særlig ydelse er naturligvis også, at støtte borgerne i at undgå fornyet kriminalitet. Derfor arbejdes der med individuelt målrettede indsatser i pædagogiske planer, der på sigt skal føre til lempelse af dommen. Kysten har desuden et tæt tværfagligt samarbejde med andre offentlige sektorer såsom misbrugsbehandlere, socialrådgivere, psykiatrien mv., der alle medvirker til at sikre korrekt og rettidig behandling af borgerne.
Kystens borgere er bedst karakteriseret ved forskellighed. For at tilgodese den enkelte borgers medbestemmelse omkring Kystens dagligdag, afholdes der derfor månedlige borgermøder, hvor der kan fremsættes ønsker om aktiviteter, ture, indkøb, madplaner og så videre. På Kysten arbejdes der ligeledes med at skabe gode relationer mellem personalet og borgerne, hvilket medvirker til en øget tryghedsfølelse og styrker den enkelte borgers udviklingspotentiale. Medarbejderne arbejder ligeledes målrettet på at støtte og skabe gode relationer borgerne imellem samt generelt at styrke borgernes sociale kompetencer. Der tages under dette arbejde hensyn til borgernes ressourcer og ønsker i forhold til at leve et socialt liv med socialt tilpassede aktiviteter.
På Kysten har vi derudover fokus på sanseintegration og tager hensyn til den enkelte borgers udfordringer omkring ydre som indre påvirkninger. Alle borgere får derfor udarbejdet en sanseprofil. Formålet er at borgerne ikke udsættes for unødige sansestimuli, hvilket kan have betydning for borgerens stemningsniveau. Til dette medtænkes det fysiske miljø, farverne, indretningen og sanserummene. Naturen i nærområdet benyttes ligeledes i den forbindelse, særligt til gåture og andre fysiske aktiviteter på og omkring Kystens matrikel. Desuden kan der tilbydes individuelt tilrettelagt handicapridning og svømning.
På Kysten arbejder vi blandt andet ud fra en faglig tilgang baseret på Low Arousal, som har til formål at nedtrappe konflikter og positive afledninger i forhold til uhensigtsmæssig adfærd. Personalet er dermed hele tiden foran med struktur og forudsigelighed i forhold til, hvad der kan forårsage at adfærd og konflikter eskalerer. Dette forebygges ved at have kendskab til borgernes grundliggende og situationsbestemte stress, samt ved kravtilpasning overfor borgerne. Derfor arbejdes der også med den enkelte borgers livshistorie, for at opnå et indgående kendskab til borgeren, og for at skabe fokus på positive livshændelser og afdække eventuelle grundliggende stressbelastninger.
Vi arbejder endvidere ud fra en neurofaglig tilgang. I den neurofaglige tilgang har vi fokus på borgernes individuelle forudsætninger, og hvordan vi neuropædagogisk kan støtte borgeren i at kompensere for eventuelle vanskeligheder. Neurospykologien danner sammenholdt med dette grundlag for personalets viden omkring hjernens opbygning, transmitterstoffer, stressreaktioner med videre, og skaber dermed fundament for den overordnede neurofaglige tilgang.
For at arbejde målrettet med kerneydelsen og minimere uhensigtsmæssig adfærd, samt mindske risikoen for vold og trusler, har vi på Kysten et kontinuerligt fokus på metodeudvikling. Kysten har således deltaget i ”Projekt Særforanstaltning” under ledelse af Socialstyrelsen. Målet var at bidrage til at samle og dele viden med andre botilbud og kommuner samt udvikle den kongruenspædagogiske metode.
Kysten deltager for nuværende i Socialstyrelsens ”Projekt forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem”, som har til hensigt at minimere vold og udadreagerende adfærd. En del af projektet består af at udarbejde mestringsskemaer, hvor borgeren i fællesskab med personalet har samtaler omkring adfærd, hvordan borgeren mestrer denne og får overblik over fremtidige handlemuligheder. Formålet med at inddrage borgerne, er særligt koncentreret omkring anerkendelse af disse som agenter i eget liv, hvilket potentielt leder borgerne til positiv udvikling samt motiverer borgerene til at videreudvikle ressourcer og styrker.